Door de polder

Het was, ik zeg het eerlijk, een tegenvaller. Na bijna twee maanden nagenoeg alleen onverharde paden te hebben gelopen, wandel ik nu over een geasfalteerd jaagpad. Ik had weilanden en dijkjes door de polder verwacht, maar deze korte etappe van het Floris V-pad is toch gevarieerd genoeg. Vandaag kwam ik geen kip, amper een fietser en geen enkele wandelaar tegen maar ik vermoed dat het met wat beter weer wel anders zal zijn.

 

Woerden

Mijn wandeling loopt van Woerden naar Oudewater. De Romeinen waren in hier al gelegerd op weg naar Engeland. Bonifatius stak de Noordzee over om hier het geloof te prediken, Floris V bouwde een kasteel, in de Middeleeuwen werd Woerden verstevigd met een gracht. Ook uit de eeuwen erna resteren nog veel monumentale gebouwen. Kortom genoeg te zien voor wie wil. Ik kan niet te lang blijven hangen, daar is het te fris voor. Ik zet er dan ook even stevig de pas in.

 

Polder

Als ik de bebouwing uit ben en de snelweg achter me heb gelaten, kom ik in Het Hoornsche Bos. Zelf zou ik het nauwelijks een bos willen noemen. Aan het eind staat wel een grappig neo-renaissancestijl boswachtershuisje. Op het landgoed was destijds dus wel behoefte aan een boswachter! 

Het pad loopt verder door de polder naar Oudewater. Het eerste deel gaat langs langgerekte, veelal rechte, afwateringen. Maar het grootste gedeelte slingert het pad langs het riviertje de Lange Linschoten dat vanaf het gelijknamige buurtschap naar Oudewater loopt.

In het weiland zoekt een ooievaar naar voedsel. Had deze vogel niet allang op weg moeten zijn naar het zuiden?

De boerderijen, de landgoederen en huizen staan meestal in groepjes bijeen zodat je toch nog een beetje kan spreken van buren. Want verder is er in de polder niet veel te doen. Bij verschillende boerderijen zie ik melkbussen staan. Het doet me denken aan de letterbak van de jaren zeventig. Afgedankt door de drukkerijen maar razend populair in huis, vol met kleine frutsels. De melkbus van nu is als de letterbak van toen.

 

Verstoord

Als het geluid van de A12 al ver achter me is, wordt de rust wreed verstoord door de herrie van een bladblazer. Waarom wil iemand die hier zo heerlijk in een nagenoeg stiltegebied woont, zo’n apparaat gebruiken? Waarom geen hark en een bezem? Daar kan ik gewoon niet bij. Even verderop kijken Clun Forest schapen verstoord op als ik langs kom maar in die houding lijken ze dan weer te bevriezen. Mooie beestjes trouwens.

 

Oudewater

Dit stadje kreeg in de 13e eeuw, als eerste in dit gebied, stadsrechten. Het heeft de hoogste monumentendichtheid van Nederland! Maar het bekendst is Oudewater in binnen- en buitenland natuurlijk vanwege de heksenwaag. Uiteraard heb ik me even laten wegen. Het resultaat laat zich raden.

Heb ik onverwacht een heleboel gezien en geleerd op deze verder minder spectaculaire wandeling.

 

Utrecht, nov 2021