Wandelen rond Hanzestad Hasselt

Wandelen rond Hanzestad Hasselt

Vijf/zes Hanzesteden kunnen de meeste mensen wel opsommen, maar dat Nederland 22 Hanzesteden kent, weten maar weinigen. In dit Hanzejaar beschrijf ik voor Wandelnet een aantal van deze stadjes. Deze keer is de eer aan Hasselt.

 

Het KNMI heeft een zeer warme dag beloofd. Reden temeer om vroeg op pad te gaan en zo de aangekondigde hitte voor te blijven.
Het is zondag en er ligt een deken van rust over het stadje wanneer ik de bus uitstap. In Hasselt wordt het geloof nog werkelijk beleefd. Rond de kerk staat een grote hoeveelheid fietsen. De straatjes zijn schoongeveegd en leeg. Toch zit niet iedereen in de kerk. Op de Markt is de caféhouder druk in de weer zijn terras in te richten. ‘Ja hoor, natuurlijk is de koffie klaar, gewoon of cappuccino?’ Een leuke kennismaking met dit Hanzestadje. 

Het vestingstadje Hasselt ligt aan de riviertjes Het Zwarte Water en de Dedemsvaart, die destijds nog in open verbinding stonden met de Zuiderzee. Hasselt kon zich door zijn haven en zijn week- en jaarmarkten aansluiten bij het Hanzeverbond (14de eeuw).

 


Wandelen als pelgrim

In dit kleine stadje krijg je als wandelaar waar voor je geld. Routes te over. Je kan kiezen voor een korte bedevaartwandeling, waarbij je niet alleen zigzaggend door oude straatjes loopt langs religieuze plekken, maar tegelijkertijd biedt het de gelegenheid om andere historisch belangrijke gebouwen te bekijken. Loop in elk geval langs De bonte Os en leer hoe Hasselt een os inzet als krijgslist. Bekijk het prachtige oude raadhuis en wandel door het Van Stolkspark door naar de historische kalkovens. Pas in 1990 sloten de kalkovens. Deze schelpenbranderij leverde al vanaf de middeleeuwen kalk als grondstof voor metselspecie in de bouw. Het was het oudste bedrijf in Hasselt. Nu een uniek industrieel monument.
De precieze wandeling vind je hier.

 

De centrale rol die het Hanzestadje had, is nog herkenbaar in de wandelpaden die hier samen komen. Vanuit Groningen en Friesland komen in Hasselt de lange afstand-wandelpaden Jacobspad en Sint Jabikspaad samen om over te gaan in de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela die verder doorloopt naar het zuiden van Nederland, België, Frankrijk en Spanje.

 

Verder is er het Hanzestedenpad, waarvan etappe I en etappe 11 door Hasselt gaan.

 

Tot slot is er nog de rondwandeling Hasselt-Genemuiden, 22 km lang voor als je een dagtocht wilt maken. Zelf kies ik vanwege de voorspelde warmte voor een ochtendwandeling: het deel van de rondwandeling Hasselt-Genemuiden naar Zwartsluis (tegen de klok in, zo’n 10, km). Gelukkig biedt de wind over het water de nodige verkoeling. Ik zie veel zwaluwen hoog in de lucht en ooievaars in de weilanden. Nog even en ze vertrekken weer naar het zuiden.

Het maakt eigenlijk niet uit wanneer je er wandelt. Het is en blijft een mooi gebied, daar bij de IJssel.

 

Bekijk rondwandeling Hasselt-Genemuiden

 

Utrecht, 200823