Pelgrimspad

Het Meeuwven
Het Meeuwven

Vorig jaar interviewde ik voor Wandelnet een nieuw lid van mijn koor. Rien bleek al een aantal jaren een Lange-Afstands-Wandelpad te lopen in zijn vakantie. Je mag met Rien meelopen voor een goed gesprek, graag zelfs, maar je moet er wel voor betalen. Hij laat zich sponseren voor een maatschappelijk doel in zijn woonplaats Nieuwegein. Zelfs twee van zijn kleinkinderen willen worden ingedeeld. Goed voorbeeld doet goed volgen. Dit jaar loopt hij van Amsterdam naar Maastricht; het Pelgrimspad.

 

Logistiek

Ook ik wil wel eens meelopen en schrijf me in voor een etappe op mijn geboortegrond Brabant. Een ware puzzel voor Rien om de logistiek van zijn 3-weken durende wandeling weer rond te krijgen. Hoe het werkt leg ik uit in mijn interview van vorig jaar zomer. Op de dag vóór mijn etappe sluit ik me in Riethoven aan bij hem en zijn wandelmaat-van-de-dag. Ze genieten van hun 'dagafsluiting’. Gedrieën zullen we de maaltijd nuttigen waarna de wandelaar-van-de-dag huiswaarts keert en ik met Rien naar het adres van Vrienden op de Fiets. 

 

De eigenaars ontvangen ons hartelijk en al snel zitten we gezamenlijk aan de koffie en thee. Dan blijkt hoe klein de wereld is. De vrouw des huizes komt uit mijn geboortedorp en we wisselen historie uit. We spreken een vroeg ontbijt af en al iets voor negenen kunnen we op pad. Het heeft de afgelopen nacht ongelooflijk gehoosd. Het is zwaar bewolkt, maar droog, met voor het eerst in 2 weken een prima wandeltemperatuur. Vlak achter het logeeradres begint onze etappe voor vandaag. Het Pelgrimspad en het Grenslandpad kruisen elkaar hier. We lopen meteen het bos in.

 

Wandelapp’s

Vanuit Riethoven zullen we naar Heeze wandelen. Het is een gebied met vooral bos, maar ook heide, vennetjes en hier en daar wat landbouw. We hebben de pas erin over zachte zanderige bospaden. Rien loopt met de wandelgids in de hand en hij let goed op de markeringen. Al pratende met zijn ‘dag-wandelaar’ liep hij toch wel een paar keer goed mis. Als wandelapp gebruikt hij Runkeeper. Omdat ik zelf minder tevreden werd over Runkeeper ben ik een paar jaar geleden overgestapt naar TopoGps. Het gpx-bestand van deze etappe heb ik thuis al gedownload. Onze gastheer heeft ons een tip meegegeven voor de route van vandaag. Die tip wordt al aangekondigd in de wandelgids en we besluiten die suggestie over te nemen. Gisterenavond hebben we ervaringen uitgewisseld en afgesproken dat ik vandaag voor hem de wandeling 'opneem' in TopoGps. Hij is wat twijfelachtig over mijn bewering dat teveel kilometers door verdwalen of mislopen eigenlijk niet nodig is. 

 

Wandelen in Brabant

Ondanks het goede gesprek ontgaat ons niet hoe rustig en mooi het hier is. De hoosbui van vannacht heeft her en der grote plassen achtergelaten en we worden flink aangevallen door muggen. Na het bos wandelen we door de kleine gemeenschappen van Timmereind en Loon met de typische Brabantse boerderijen. 

In het eerste het beste vennetje neemt Rien een duik zoals hij dat de afgelopen hete dagen steeds heeft gedaan als hij ook maar even langs water liep. Niet dat het vandaag nodig is want we worden verrast met een fikse heftige maar korte bui. Na de duik kan ik (ongewild) bewijzen dat mijn wandelapp wel heel handig is en dat je niet hoeft te verdwalen want de tip van onze gastheer blijkt niet helemaal te kloppen. De vreemde pizzapunt in de etappe van vandaag snijden we af; het pad op de kaart blijkt er niet te zijn dus ‘op de gps’ dwars door het bos. Na dit avontuur loopt het op een gewoon bospad toch echt wel ee stuk gemakkelijker. Vlak voor het Achtereind steken we het kronkelende beekje de Tongelreep over. In mijn kinderogen was dit een heuse rivier en dan lopen we al snel tegen De Hut van Mie Pils aan, een prima gelegenheid voor een koffie met wat lekkers.

Eenmaal de snelweg A2 overgestoken is Heeze niet ver meer. Ons gesprek is inmiddels beland bij een bijzonder maar wel zwaar onderwerp over een zelfgekozen dood. 

Ik mocht met Rien meelopen in een mooie omgeving met een goed gesprek. Misschien heb ik hem kunnen overtuigen van het (aanvullende) nut van het gebruik van een Gps-bestand.

Zin in deze wandeling? Bekijk hier de route.

 

Utrecht september 2023