Spritsjes nieuws archief 2017

21-12-2017

Beste wensen voor het nieuwe jaar

Beste wensen voor het nieuwe jaar

Een sprinkhaan springt zonder te weten waar hij landt. Een beter beeld voor wat ons het nieuwe jaar weer brengt is er eigenlijk niet.

Spritsjes zal je ook in 2018 graag regelmatig verrassen.

12-11-2017

Zeepaardje

Zeepaardje

Laat voortaan het 1,5 cm grote zeepaardje de plaats innemen van de ijsbeer als symbool van onze angst over het effect van de klimaatverandering door het menselijk handelen. Zo teer en kwetsbaar.

Met dank aan fotograaf Justin Hofman.

 

30-10-2017

Schoenen

Schoenen

Als de schoenen van Hugo de Jong, onze nieuwe vice-premier, het belangrijkste onderwerp van het nieuws zijn dan kan je toch niet met droge ogen volhouden dat er nog problemen zijn in ons land.

Much to do about nothing! En nu aan het werk!

11-08-2017

Waar of niet waar?

Waar of niet waar?

Afgemat en dorstig zijn wij op pad voor de doorsteek van de Alpen via de Bernhardpas op weg naar Rome. Onze watervoorraad lijkt ontoereikend voor deze tocht. Op enig moment kijken we in de ogen van de afstammeling van Barry, de reddende St-Bernhard. Om zijn nek een vaatje met versterkende drank. Dan weten we dat het ons is gelukt. 

In het kerkje op de bergpas doen we een schietgebedje voor de rest van onze reis.

07-08-2017

Komkommertijd

Komkommertijd

Ook in deze slappe tijd moeten de nieuwsmedia hun pagina's vullen. Het bericht over de met fipronil besmette eieren komt dan ook precies op het goede moment. 

Natuurlijk moet bedrijven als Chickfriend worden aangepakt, maar we moeten ons ook nu weer niet gek laten maken. Zout, vet en suiker zijn een groter gevaar. De levensmiddelenindustrie voegt deze ingrediënten legaal toe. Laat de media daar eens stampei over maken. 

02-08-2017

Jus

Jus

De directeur van een serviceflat wil een aantal bejaarde bewoners voor de rechter slepen omdat ze weigeren de maaltijden te betrekken via de huiscateraar. Ze bestellen hun maaltijden liever bij een cateraar die de sudderlapjes wel met lekkere jus levert.Uiteraard voorzien van puree en rode kool.

Gelukkig heeft een bemiddelaar de dreigende rechtsgang voorkomen.

20-07-2017

Knipoog

Knipoog

Bij gebrek aan geld maken schilders vaak zelfportretten. Of bij gebrek aan inspiratie!?

Een zelfportret van een 17de eeuwse vrouwelijke schilders, Judith Leyster is de basis voor mijn zelfportret. 

 

05-07-2017

Ach er is nog zoveel meer

Ach er is nog zoveel meer

Blijf je deze zomer in Nederland? Geen nood. Er is genoeg te doen en te zien. Ga bijvoorbeeld naar de Fundatie in Zwolle. Altijd mooie tentoonstellingen, maar tot eind augustus zijn er portretten van de hand van Bob Dylan te zien. Dat Dylan ook tekende en schilderde was mij onbekend. Of naar de Kunsthal in Rotterdam voor een fototentoonstelling van Steve McCurry, bekend van de wereldberoemde foto van het Afghaanse meisje.

Ach er is nog zoveel meer....

23-06-2017

Weeën

Weeën

De smartphone heeft het beroep van fotograaf ten dode opgeschreven. Ja, vroeger was er de trouwfotograaf, was er een studio voor portretfotografie. Nu er minder trouwerijen zijn en we geen portretfoto's meer laten maken gaat de fotograaf op zoek naar ander brood op de plank. Zo is er al de uitvaartfotograaf en sinds kort ook de bevallingsfotograaf.

Zit iemand te wachten op een boek met foto's van barensweeën of van de placenta? 

 

 

08-06-2017

Vreemde vogel

Vreemde vogel

In wezen is een pauw een vreemde vogel. Hij kan nauwelijks vliegen maar daar lijkt hij trots op. Hij is de mooiste, de beste.

Ik ken nog wel iemand: ingenomen met zichzelf. Hij is 'the greatest, he is the best' en past ook niet helemaal in zijn rol. Duidelijk toch?

 

 

26-05-2017

Moeder

Moeder

Dit is de moeder van Trump, Mary Trump. Dat verklaart toch wel wat!

 

14-05-2017

Gezondheid

Gezondheid

Een ei uit een legbatterij eten we liever niet. Onze voorkeur gaat uit naar een eitje van de vrije uitloopkip of, liever nog, de scharrelkip. Maar realiseren we ons wel dat die scharrelkip de gezondheid van de boer en zijn buren in gevaar brengt? Zo'n grote hoeveelheid kippen veroorzaakt fijnstof. Niet fijn dus voor de directe omgeving. Verhoogde kans op longkanker maar wel blije kippen. 

Hoe moet het anders? Kan het anders?

08-05-2017

Franse slag

Franse slag

Het hotel doet me ik denken aan het programma "Ik vertrek" waarin goedwillende leken iets nieuws beginnen in den vreemde. Van de hotelkamer slaan we steil achterover. Letterlijk wel te verstaan. De adem wordt ons ontnomen door een indringende rioollucht. 

Toch blijkt het Nederlandse stel hier al 14 jaar bezig te zijn. Het is duidelijk dat ze zich de Franse slag hebben eigen gemaakt.

De heerlijke wijn verzacht de eerste teleurstelling. 

29-04-2017

De ziel

De ziel

Na het zien van de serie 'Ogen spreken' vraagt een trouwe Sprits-lezer mij of je de ziel kan zien in het menselijk oog. Een interessante vraag. Volgens mij wel. Wat denk jij?

 

20-04-2017

Laat je niet gek maken

Laat je niet gek maken

Een eenzame rugzak op een bankje in het Veluwse dorpje Otterlo. Een vrouw reageert paniekerig en maakt een foto. Verdacht, het kan een bom zijn!

Mensen, alstublieft, laat je niet gek maken. Otterlo, of all places! 

 

12-04-2017

Schrijnend

Schrijnend

Het NOS-journaal toont wereldnieuws. Twee goed doorvoede panda's, voorzien van een enorme hoeveelheid voedsel voor een enkele reis naar Nederland. Aansluitend krijgen we de hongersnood in Afrika voorgeschoteld.

Waar liggen onze prioriteiten?

 

01-04-2017

Ethiek

Ethiek

Het is 1 april, maar dit is geen grap!

Hoe ver wil je gaan met het experimenten op bevruchte eicellen? Het voorkomen van ziektes is misschien oké, maar waar ligt de grens? Een decreet van een dictator kan zomaar leiden tot....

Een brede ethische visie, misschien zelfs regelgeving, lijkt op zijn plaats.

Uitvergroot een embryo van drie dagen op de punt van een naald. 

31-03-2017

Materieel erfgoed

Materieel erfgoed

Nederlandse runderrassen behoren tot ons erfgoed en daar moeten we zuinig op zijn. Een aantal rassen worden bedreigd door de nieuwe regelgeving waardoor veel rundveeboerderijen moeten stoppen.

Zullen we alvast een aantal diersoorten cadeau doen aan dierentuinen om uitsterven te voorkomen?

28-03-2017

Overeenkomst

Overeenkomst

De korenwolf, de rugstreeppad, de kamsalamander, de woelmuis, de zandhagedis en de das. Allemaal beschermde diersoorten, maar bekend zijn ze geworden door het vertragen van enorme bouwprojecten.

Hoe klein heel groot kan worden.

21-03-2017

Gauguin

Gauguin

Er bestaat niet zoiets als risicoloos beleggen. Dat merkte een schatrijke Rus die een Gauguin voor 85 miljoen had gekocht. Het schilderij moest hij met 75% verlies verkopen. Daarop besluit hij het verlies te claimen bij de kunsthandelaar.

Tja, het is te proberen.

 

12-03-2017

Stil protest

Stil protest

Direct naast de muur in Bethlehem aan de Palestijnse zijde is een nieuw hotel geopend, het Walled off hotel. Diverse kunstenaars hebben een bijdrage geleverd voor de inrichting. Kunstenaar Banksy laat met zijn kussengevecht een stil protest achter in een van de hotelkamers.

Klik hier om de rest te zien>>

 

07-03-2017

Magnolia

Magnolia

Jammer dat je maar zo kort kan genieten van de prachtige bloesems. Gelukkig wel elk jaar opnieuw.

 

01-03-2017

Ogen spreken

Ogen spreken

Geef je een beest een naam als je in de poppetjes van zijn ogen kan kijken?

Heet het dier Mies, Marie3 of Mumba, vanaf dat moment worden er menselijke eigenschappen toegekend. Natuurwetten lijken niet meer te gelden. Reden voor dierentuinen om geen namen meer te geven aan hun bewoners.

Maar ogen spreken wel!

24-02-2017

Saffraan

Saffraan

De drie stampertjes van dit bloempje leveren de meest exclusieve delicatesse van de wereld. Met de gigantische prijs van 50.000 euro per kilo de duurste specerij. Gewoon goud.

Een krokus? Ja, alleen niet de variant die wij hier zien in de lente. Wel jammer!

17-02-2017

Vanessa Bell, zus van..

Vanessa Bell, zus van..

Verrassend die schilderijen van Vanessa Bell. Na het lezen van de recensie zou ik graag even op en neer naar Londen om de tentoonstelling te bekijken. Bell is zus van Virginia Woolf, maar ik had nog niet eerder van haar gehoord. Waarom kwam ze niet uit de schaduw van haar zus? Ook nieuwsgierig naar haar werk?

Klik dan hier>>

 

13-02-2017

Roodborstje

Roodborstje

Als het sneeuwt dan associeer ik dat altijd met het roodborstje omdat me dat als kind met de paplepel is ingegeven. 

Maar tegenwoordig zie ik ook roodborstjes als het niet sneeuwt. Hoe komt dat?

 

 

10-02-2017

Democratie

Democratie

De democratie is kwetsbaar als een zeepbel.

02-02-2017

Buitenbeentjes

Buitenbeentjes

Waarom gooien we meer dan eenderde van ons voedsel weg?  Omdat het buitenbeentjes zijn? 

27-01-2017

Windeieren

Windeieren

Het introductiefilmpje over Nederland door Arjan Lubach bestemd voor Trump legt het ponypark Slagharen geen windeieren.

'Grab them by the pony' slaat enorm aan.

Nu al is het aantal reserveringen groter dan andere jaren. Gratis mondiale reklame.

Filmpje nog niet gezien? Klik dan hier>>

23-01-2017

Biologisch fruit

Biologisch fruit

Op de keper beschouwd is 'biologisch' toch een vreemd begrip. Is een niet-biologische sinaasappel synthetisch of 3D geprint? 

17-01-2017

Nederlands trots

Nederlands trots

Het handelsmerk van Nederland vindt zijn oorsprong in Turkije. Waar bevindt zich jouw oorsprong?

10-01-2017

Verboden toegang

Verboden toegang

De vraag is niet óf maar eerder wanneer en waar de volgende muur gebouwd zal worden.

02-01-2017

Beroemd

 Beroemd

De tekenaar van Bambi, Tyrus Wong, kreeg helaas lang geen erkenning voor zijn talent. Eind 2016 is hij op 106-jarige leeftijd overleden.

Teken niet binnen de lijntjes was de opdracht aan zijn kinderen.