Spritsjes nieuws archief 2012

29-12-2012

Recycling

Ruim 10 jaar geleden pakte ik het plan op om samen met R naar Rome te lopen. In ruim 3 maanden moest dat lukken. R had er ook oren naar, althans zo leek het. De voorbereidingen bleken een project op zich. Vele wintermaanden zat ik gebogen over de detailkaarten. Voor honderden euro's aan kaartmateriaal haalde ik in huis.

Na 2 jaar voorbereiden, komt de aap uit de mouw. R ziet het eigenlijk niet zitten. Enerzijds omdat het als zzp-er lastig is om 3 maanden zonder inkomsten te zitten, maar eigenlijk ook omdat hij er niet zoveel zin in heeft.

Ai, dat is een behoorlijke teleurstelling. Het plan gaat de koelkast in.

 

Gelukkig heeft zich inmiddels een alternatief aangediend. Met zuslief loop ik in etappes naar Rome. De 4e etappe gaan we dit jaar oppakken. Niet mijn geplande route. We lopen nu de oorspronkelijke route van de engelse bisschop van Canterburry. Alle routekaarten uit 2002 zijn daardoor overbodig en liggen te verstoffen in de kast. Dit jaar komt daar een einde aan.

De detailkaarten worden omgetoverd tot onze nieuwjaarswens voor 2013. Ook heb ik er een heleboel enveloppen van gemaakt. Een mooi recycle-plan, al zeg ik zelf. Gaan de routekaarten uiteindelijk toch nog een reis maken als ik ze verstuur.

Alle Spritslezer uiteraard ook een heel gezond en spritsig jaar toegewenst.

26-12-2012

Toekomst

De laatste dagen van het jaar kijken we niet alleen terug naar de gebeurtenissen van 2012. Ook zijn we nieuwsgierig wat de toekomst ons brengt. Bladen met de jaarhoroscoop gaan in grote getale over te toonbank.

Er zijn ook visionairs die proberen verder te kijken dan één jaar. Zij schetsen de toekomst en maken daar flitsende promo-video’s van. Zo ook dit filmpje van september dit jaar. Deze toekomst zag ik al verwezenlijkt in 2003 in het Huis van de Toekomst in Amsterdam. Bijna 10 jaar geleden werd het gebouwd. In 2008 ging het alweer dicht. Blijkbaar is het toch moeilijk om 10 jaar vooruit te voorspellen.

Bekijk het filmpje en voorspel welke gadgets er wel en welke er niet zullen komen. Eentje geef ik cadeau: de automatisch bestuurde auto gaat er komen; alleen niet over 10 jaar.

23-12-2012

Het aanzien van

De digitale wereld heeft het failliet veroorzaakt van het fotoboek "Het aanzien van het jaar …..". Het wordt nog wel gemaakt en gedrukt, weet ik inmiddels. Maar wie koopt het nog? En hoe groot is de oplage?

Mijn ouders kochten het boek elk jaar. Ik vond het heerlijk om terug te bladeren. Met regelmaat stil te staan bij gebeurtenissen die geschiedenis maakten. Het voelde een beetje als algemene ontwikkeling.

In deze laatste week van het jaar blikken TV-programma’s terug op 2012. Toch is dat niet hetzelfde. Het beklijft niet. Waarom is er nog geen digitale versie van "Het aanzien van..."? Zelf zou ik het boek dan zeker aanschaffen.

17-12-2012

Vragen

Het was nooit de bedoeling van de natuur dat de mens er zich mee zou gaan bemoeien. De bultrug was ziek, uitgeput of had een stoornis aan zijn navigatiemechanisme. Anders zou hij nooit zijn gestrand. Door inmenging van de mens heeft het lijden van het beest (zo lijden bij dit dier al iets is wat zo wordt ervaren) alleen maar langer geduurd.

 

Waarom kunnen we niet accepteren dat sterven onlosmakelijk verbonden is aan het leven? Waarom voor God spelen? Waarom verwordt een zieke bultrug tot knuffeldier maar is de mens niet in staat zijn naaste te knuffelen? Laat staan te respecteren?

Vragen die opborrelen tussen de kerstgedachten.

 

13-12-2012

Lef

Centraal Beheer is slim bezig. Slim voor zichzelf. Centraal Beheer stuurt een nota voor de autoverzekering 2013. Over verzekeringen moet assurantiebelasting worden betaald. Dat weet een kind. Deze heffing moet worden afgedragen aan de Belastingdienst. Het is een soort BTW op verzekeringen. Ook dat weet een kind.

Op deze nota voor 2013 staat tot mijn verbazing geen 9,7 maar 21% belasting. Deze verhoging is door de Tweede Kamer goedgekeurd, maar nog niet door de Eerste Kamer. Dus is er nog geen sprake van wetgeving. Deze verhoging mag dan ook nog niet in rekening worden gebracht.

Toch doen maatschappijen dat omdat ze dan klanten niet hoeven lastig te vallen met een naheffing, is hun argument.

Ze hebben lef. Veel mensen zullen het niet weten en gewoon betalen. Hier verdienen ze flink op omdat dit geld niet verschuldigd is en dus rente trekt op de bank.

Krijgen de klanten het geld (met rente) retour als de belastingverhoging niet doorgaat? Wat denkt u zelf?

11-12-2012

Oplossing

Een fietsband plakken dat kunnen de meeste mensen niet meer. Hebben ze niet geleerd. Moeilijk is het eigenlijk niet. Wel een gedoe. Vooral de achterband. Bandlichters, fietspomp, gaatje vinden in bak water, plakken met solutie.

De wegenwacht ontdekt het gat in de markt. De club die de laatste jaren lijkt weg te kwijnen en nog slechts als autolobby de politiek weet te bewerken, ruikt kansen. Een vreemde combi, dat wel. De automobilist die de vervloekte fietser op weg helpt.

Blijft bij mij de vraag hangen waarom er nog geen tubeless banden voor de fiets zijn uitgevonden?

10-12-2012

Chocobombe

Nederlands grootste kruidenier bepaalt via het huisblad Allerhande wat we eten met kerst. Overigens niet alleen met kerst. Tijdens de voorbereidingen op de feestdagen zijn ze heel prominent aanwezig met chefkok Jamie Oliver. En, zoals AH ons wil laten geloven, letten ze op de kleintjes. Dat willen ze bewijzen met een nagerecht op de eerste pagina. Een Chocobombe voor slecht 1,30 euro per persoon. Dat noem ik nog eens op de kleintjes passen in deze crisistijd. De maand december is al duur genoeg.

Een ding weet ik zeker. Dit toetje gaat het worden! Nou is alleen nog de vraag hoe vaak prijkt dit dessert in Nederland op het kerstmenu?

08-12-2012

Nivelleren

De Volkskrant besteedt vandaag een aantal pagina’s aan het onderzoek naar toekomstige pensioenen. Verhelderend als je je durft te storten in de brij van informatie. Als stille moordenaar van de pensioen, noemt de VK, de overschakeling van eindloon naar middelloon. Een wijziging die 10 jaar geleden geluidloos is doorgevoerd. Weinigen realiseren zich de gevolgen. De methode betekent dat er niet 70% van het eindloon zal worden uitgekeerd (bij 40 dienstjaren) maar 70% van het gemiddelde loon. Dat is voor de hogere inkomens een achteruitgang van 50-60%. Voor de lage inkomens zo’n 10-15%.

Kijk dat noem ik nog eens nivelleren. Daar heeft het huidige kabinet zelfs niets voor hoeven te doen!

02-12-2012

Creatief beroep

Verwonderd trek ik mijn wenkbrauwen op als ik weer een nieuwe beroepsgroep tegenkom. Een functie die 5 of 10 jaar geleden ondenkbaar zou zijn geweest. Ik snap het wel, de wereld verandert. Beroepen verdwijnen en nieuwe ontstaan.

Maar zeg nou zelf. Ben jij niet verbaasd als je hoort dat iemand solliciteert naar een baan als grafsteen illustrator? Ik wel.

28-11-2012

Toekomst

"Word ik nu ontslagen, dan kom ik niet meer aan de bak", zeg ik tegen de kapper. "Maar jij bent zo goed", antwoordt zij. Natuurlijk voel ik me gevlijd. "Helaas weten maar weinig mensen dat", zeg ik lachend. "Ik heb nog wel een stoel over", is haar weerwoord. Vragend kijk ik haar aan. Ze ziet nog toekomst voor mij in haar salon. Ze vindt me creatief genoeg en wil het wel met mijn proberen.

Gelukkig voor haar klanten, ben ik nog niet werkeloos.

page loading