Spritsjes nieuws archief 2015

26-10-2015

Olifantenpaadjes

Olifantenpaadjes

Nooit van gehoord, olifantenpaadjes. Ik hoor het u denken. Toch wil ik beweren dat ook u weet wat het zijn. U weet alleen nog niet dat er een woord voor bestaat. Het smalle paadje, door voetgangers plat gelopen, dwars over het grasveld. Het paadje dat de bocht afsnijdt, de kortste weg bewandelend! Dat zijn olifantenpaadjes. De wereld is er vol van. Kijk maar eens op www.olifantenpaadjes.nl.

Nu u het woord ervoor kent, ziet u ze overal. Gek genoeg is geen enkele gemeente in staat om ze te voorkomen. Tot nu toe dan, want de gemeente Utrecht is waarschijnlijk de eerste in Nederland die het olifantenpaadje zelf heeft aangelegd en betegeld. Dat noem ik nog eens meedenken. Goed bezig!

 

Locatie: Hoek Rijnkade-Mariaplaats.

13-10-2015

Zuurtjes

De korte berichten, die onder de naam Spritsjes met regelmaat het licht zien, zijn niet altíjd zoet van smaak. Wanneer ze een belerend toontje aanslaan zijn het eigenlijk meer zuurtjes.

Overigens ook een leuke naam voor berichtjes. Ik zal eens onderzoeken of er markt voor is.

28-08-2015

Smeerkaas

Honderdduizenden Nederlanders migreerden naar Canada. En dat zie en hoor je wanneer je door het land reist. Altijd is er wel een moeder, tante of oom van Nederlandse afkomst en verstaat men een paar woordjes van onze taal. Stiekem roddelen is er niet bij. Mind your words!

In zo'n mixed culture worden ook woorden uit het voormalige moederland overgenomen maar alleen dán als er in de Engelse taal nog geen woord voor is.

Hoe bijzonder smeerkaas dan kan zijn!

26-08-2015

Bezoek

Ga je op bezoek bij Mevrouw Spritsjes en haar eega, dan loop je risico het onderwerp van een Sprits te worden. 

Een Sprits-lezer meldt dat hij na zijn bezoek met spanning zijn email in de gaten heeft gehouden. Hij is dan ook enigszins teleurgesteld als zijn mailbox leeg blijft en vraagt of zijn bezoek niet gezellig is geweest. Er zijn toch genoeg snedige onderwerpen de revue gepasseerd. Genoeg stof voor Spritsjes, voor zijn gevoel.

Mevrouw Sprits voelt zich zeer vereerd maar kan de schrijver geruststellen. Het was zelfs zeer gezellig, maar sommige onderwerpen komen te dichtbij en dus te confronterend. Dat zal het wel geweest zijn.

17-08-2015

Varens

Het is altijd weer spannend om in een ander land boodschappen te doen. Je ziet producten die je niet kent, laat staan dat je weet hoe je ze moet klaarmaken. Vaak stappen we dan af op een lokalo en vragen om uitleg. Dit keer zijn het varenskoppen. In deze tijd van het jaar volop te koop in deze contereien.

R gaat dapper aan de slag. Ze blijken helemaal niet gek van smaak. Zeker een groente waarmee we verder zouden kunnen experimenteren. Een tip voor de Nederlandse markt!

12-08-2015

Kamperen

Stad en land loop ik af als fervent wandelaar. Onderweg zie je nogal eens wat, zullen we maar zeggen. Heb je wel eens gehoord van indoor kamperen? Ik tot vandaag nog niet. Maar nu weet ik dat er mensen zijn die wel in een caravan willen slapen, of in een Pipo wagen, maar liefst warm en zeker niet nat. Ook daar is nu in voorzien: het indoor kamperen! Het kan o.a. in Alkmaar.

Op naar de all inclusive, geheel verzorgde vakantie in uw eigen huis!

06-08-2015

Metriek

Bij mijn vaste marktkraam is er vandaag een nieuwe jonge helpende hand die mijn bestelling opneemt. "Een pond vijgen graag". Hij pakt een zak en neemt een handvol vijgen en legt ze op de weegschaal. Hij kent het begrip 'pond' blijkbaar niet. Hij kijkt zijn baas vragend aan: "Een pond?" "500 Gram", fluistert deze.

Zonder het te weten wijst hij mij erop dat mijn schoolopleiding ver voor 1978 ligt, het jaar waarin het SI-stelsel is ingevoerd en scholieren alleen nog maar het metrieke stelsel werd onderwezen.

Voortaan dus een halve kilo of 500 gram. Ik moet wel bij de tijd blijven.

15-07-2015

Toiletbezoek

Kom je in een voor jou onbekend café dan is het altijd even zoeken waar ze de toiletten dit keer hebben verstopt. Maar in dit etablissement hebben ze een niet mis te verstane verwijzing aangebracht.

Verder commentaar lijkt totaal overbodig.

07-07-2015

Omdenken

Tonnen groente en fruit worden er dagelijks weggegooid. Alleen maar vanwege hun uiterlijk. Dat is krom. Kromkommer redt deze groente en maakt er de lekkerste producten van. Zonder kunstmatige toevoegingen en toegevoegde suikers, maar bomvol gekke groente en veel liefde. Aldus het marketingsverhaal over 'krom het nieuwe recht'. Kromkommer levert een goed product en leert ons (consumenten) omdenken!

Kom op AH, Jumbo en andere! Durf die wortel op twee poten en die kromme komkommer weer in de winkel te leggen en maak ons blij met kleine prijsjes!

05-07-2015

Omdenken

Tonnen groente en fruit worden er dagelijks weggegooid. Alleen maar vanwege hun looks. Dat is krom. Kromkommer redt deze groente en maakt er de lekkerste producten van. Zonder kunstmatige toevoegingen en toegevoegde suikers, maar bomvol gekke groente en veel liefde. Aldus het marketingsverhaal over 'krom het nieuwe recht'. Kromkommer levert een goed product en leert ons (consumenten) omdenken! Kom op AH, Jumbo en andere! Durf die wortel op twee poten en die kromme komkommer weer in de winkel te leggen en maak ons blij met kleine prijsjes!

page loading