Mangrove

Mangrove

Maanden zat ik thuis gevangen door een blessure. Na het interview met boswachter Alex van Utrechts Landschap ga ik er vandaag eindelijk weer eens op uit om het Stormpad Breeveen te bekijken en om mijn foto toe te voegen aan de time-laps. Een niet al te lange wandeling van 8 km, een deel van etappe 4 Utrechtpad.

 
Valwind

Ik parkeer de auto aan het begin van de Utrechtse Baan in Leersum en pik al snel de markeringen op van het Utrechtpad. Drie jaar geleden, op 18 juni 2021, wordt Leersum getroffen door een razende valwind. Deze maaide alleen al van het Utrechts Landschap een bosgebied van 16 ha plat. Zo’n 2,5 km aan wandelpaden werd bedolven onder de omgewaaide bomen. Nog steeds is de enorme mikado herkenbaar tussen het frisse jonge groen. Het Utrechts Landschap koos ervoor het bos te laten zoals het was en er een pad overhéén te bouwen; genaamd Stormpad Breeveen. Zo kunnen wandelaars ervaren hoe het bos zich herstelt na de storm.

Aan het begin van het verhoogde pad is een hoekje waar de wandelaar wordt uitgenodigd een foto te nemen en deze te delen met Utrechts Landschap. Ik neem een foto en volg de instructies op zodat mijn kiekje wordt toegevoegd aan de time-lapse.

 
Leersumse plassen

De ravage van de valwind wordt geleidelijk minder. Het gebied is afwisselend en licht glooiend. Soms zijn er korte kleine klimmetjes en dan laat mijn blessure weten dat ik er nog niet helemaal ben. Het pad meandert door het bos en om de Leersumse Plassen. Deze plassen samen met het Leersumse Veld zijn afgeschermd in verband met grazers. Ik zie ze nu niet, waarschijnlijk door het hoge water. Op enkele punten zijn er hekjes met een katrolgewicht. Zoiets heb ik nog nooit eerder ergens gezien. Overigens lijken de Leersumse Plassen nu meer een mangrovebos. Op sommige punten komt het water zelfs tot aan het pad.

 
Even verderop staat het Leersumse Veld vol in bloei. Vooral de rode gloed van de veldzuring is prachtig. En dan bereik ik al snel weer de Utrechtse Baan en wandel ik terug naar de auto.

Ik snap nu dat Boswachter Alex trots is op haar Stormpad.

 

Bekijk de route.

 

Juni '24