Koningsdag

Koningsdag

Kijk, je moet van carnaval houden om een feest als Koningsdag te kunnen waarderen. Een goede zuiderling ben ik niet, dus geen carnaval voor mij. Wandelzus en ik trekken onze wandelschoenen aan en gaan lopen in de Betuwe. Op zoek naar ‘Flipje’ en naar het restant van de bloesems en vlinders. Maar ook is het een oefentocht om ons project naar Rome weer te kunnen oppakken. We worden er niet jonger op en de laatste etappe is al weer drie jaar geleden. La Spezia wacht en we hebben nog ruim 500 kilometer te gaan via de Via Francigena.

We spreken af bij het station in Tiel om daar de bus naar het oranjestadje Buren te nemen. De keuze is niet ingegeven door enige koningsgezindheid. Slechts de praktische kant van de terugtocht gaf de doorslag. De bus van Tiel naar Buren rijdt namelijk maar een keer per uur. Je kunt dus de pech hebben op het eindpunt bijna een uur op de bus te moeten wachten. Daarom besluiten we Buren als startpunt te nemen. Na mijn treinrit is het 10 minuten wachten voor de bus vertrekt. Hij staat al gereed maar de buschauffeur is nog even pauzeren. We zitten rustig te keuvelen wanneer de busdeur voor vertrek dichtklapt. Ik herken dat geluid net op tijd. Ik ren naar de bus en tik op het raam. Pff, dat was op het nippertje.

Buren is, zoals verwacht, versierd met slingers in onze nationale kleuren, afgewisseld met oranje. We zien dat het historische centrum is afgezet voor autoverkeer en daar kan niet iedereen zich in vinden. De protesten komen vooral van de grotere SUV’s. Als wandelaars lopen we hoofdschuddend langs deze rij auto’s. Buiten het dorp zitten we al snel tussen boomgaarden en de bloesems. En zoals we eerder bijna de bus miste, missen we even buiten het dorp al kletsend een afslag en bekorten, onbedoeld, de route met vijf kilometer. Vinden we ook niet erg want onze wandelenconditie laat nog te wensen over.

Vandaag hoopte ik het oranjetipje te spotten want dit vlindertje past wel bij deze Koningsdag en ik heb mazzel.

Ook zin in deze route, die eigenlijk in elk jaargetijde mooi is? Ga dan naar Wandelnet.

 

Utecht, april 2022