Trage Tocht

Trage Tocht

Wandelnet heeft de maand oktober benoemd als 'maand van het onverharde pad'. Daarvoor interviewde ik onlangs Rob Wolfs, de grondlegger van Trage Tochten. Hij is een groot pleitbezorger van onverhard. Hij bedacht en ontwikkelde in 2011 de Trage Tochten. Minimaal 70% van deze routes zijn onverhard; er is afwisseling in cultuurlandschap en natuur en ze liggen meestal op de grens van deze twee. ‘Wandelen is de menselijke maat bij het reizen. Met dit tempo heb je tijd en gelegenheid om de werkelijkheid van de omgeving in je op te nemen en te verwerken. Het onverharde pad biedt je het rechtstreeks contact met deze werkelijkheid. Ga je fietsen, dan gaat het al te snel; weg is die beleving!’

Lees hier mijn blog met het interview.

 

't Loon
Vandaag loop ik met wandelzus een van zijn Trage Tochten in ons Brabant. Het is een rondwandeling van 13 km over voornamelijk onverharde boerenland met de meanderende Dommel als rode draad. ‘t Loon behoort bij de gemeente Waalre en is een boerengemeenschap met een handvol huizen. Bewoners wonen niet in ‘t Loon maar óp ‘t Loon.

Omdat we de route al eens gewandeld hebben, lopen we 'm nu tegen de klok in voor een nieuw perspectief. We parkeren weer bij Herberg ‘t Loon, hopend op een kopje koffie als start. Maar we hebben pech. Door personeelstekort kan de herbergier momenteel maandag en dinsdag niet open zijn. Gelukkig mogen we wel even gebruik maken van het toilet. Dat is wel weer erg aardig.

 

Dommeldal
De langgerekte boerderijen staan aan de zijden van een driehoekig plein, want veel meer is er hier op 't Loon niet. We vinden het pad dat loopt tussen metershoge beukhagen naar de achtergelegen weilanden. Ik weet het niet zeker, maar ik kan me zo voorstellen dat dit vroeger het kerkepad naar Waalre was, want de route schampt de bebouwing van dit dorp. Maar al heel snel lopen we weer door agrarisch gebied, waar landbouwwerktuigen het pad gevormd hebben. Ver aan de horizon is de torenflat van de gigant ASML te zien. We lopen door het Dommeldal. Na ruim 3km steken we dit kleine riviertje over. Vanaf hier gaat de route zigzaggend naar het zuiden en zien we ASML niet meer. Je loopt door weilanden waar koeien rustig liggen te herkauwen. Soms direct langs de oever, dan weer wat verder er vandaan.

Bij De Volmolen (iets over de helft van de wandeling) kun je even een bakkie doen. Vervolgens gaat de route over de achterliggende camping verder door langs de Dommel. Waar het beekje Keersop de Dommel instroomt staat een bankje en geniet je even van het voorbij glijden van de tijd.
Op het zuidelijkste deel van deze wandeling loopt de route langs de bebouwing van Dommelen (bekend van Dommelsch bier) weer richting het noorden over landweggetjes in agrarisch gebied. Wanneer je de toren van de ASML weer in zicht krijgt, weet je dat de rondwandeling er bijna op zit. Terugkijkend, zou ik de volgende keer weer kiezen voor een rondje tegen de klok in.
Wil je ook een keer deze Trage Tocht gaan lopen, klik dan hier, of kies een van de andere 2500 wandelingen op Wandelzoekpagina.

 

 

Utrecht, oktober 2023