Wild spotten

Wild spotten

Zeg je Veluwe, dan zeg je wandelen door eeuwenoude bossen en genieten van de mooie uitzichten. Maar ook struinen over zandvlaktes en heidevelden. En nu is er dan een leuke gids met 30 korte wandelingen van 2 tot 10 km waar je grote kans maakt om wild te spotten. Samen met mijn oudste kleindochter van 12 bekijk ik de gids zodat we samen een mooie volgende wandeldate kunnen plannen.


Spelregels

Wild spotten is niet eenvoudig. Allereerst heb je geduld nodig en een portie geluk. Je kunt de kans om een ree te zien wel vergroten: eenvoudigweg door je te houden aan een aantal spelregels. Samen met mijn oudste kleindochter neem ik deze tips door zodat ze weet wat er zoal bij komt kijken als we saampjes gaan wildwandelen.

Een aantal van deze regels lees ik hardop om een reactie uit te lokken. ‘Verrekijker van opa mee’. Ze weet nog precies wanneer ze voor het eerst samen met opa ging ‘vogels spotten’. ‘Schutkleuren dragen’. ‘Mag zwart ook?’ ‘Ja, maar blauw niet’, is mijn antwoord hoewel ik niet lees waarom dat minder geschikt is. Ze reageert nogal heftig als ik vertel dat parfum of deodorant de dieren op afstand houdt. ‘Dan wil je mij niet mee, met mijn puberzweet!’ Ik probeer haar uit te leggen dat puberzweet in elk geval natuurlijker is dan de geurtjes van deodorant. Ze lijkt gerustgesteld. Met alle spelregels duidelijk in beeld, zoeken we een mooie wandeling.

 
Volop keus

Wanneer we bijna alle wandelingen hebben bekeken ziet ze de foto van ‘Verscholen Dorp’. Dat dit voortkomt uit de Tweede Wereldoorlog spreekt haar aan en daarom bekijken we de topografische kaart wat beter. Grafheuvels, Spookkuil, Duivelsbosch, kleindochter ziet het al helemaal voor zich. De rest hoeft ze al niet meer te zien. ‘Deze gaan we doen’, zegt ze beslist. Ik ga haar niet overtuigen van een andere route. Voor mij is het belangrijk dat ze de smaak te pakken krijgt van, allereerst, wandelen, van de natuur en, niet onbelangrijk, van het ‘wandelen/lezen’ van topografische kaarten. In de kerstvakantie gaan we op pad. 

Je kan de wandelgids hier bestellen. En voor de zekerheid: ik heb geen belang!