Spritsjes nieuws archief 2013

26-12-2013

Vrede

Hoewel gedoopt katholiek heb ik nooit geloofd. Kerken bezoek ik alleen in het buitenland en dan niet om religieuze redenen. Bij wijze van uitzondering bezoek ik met mijn kerstgenoten de dienst op Eerste Kerstdag. We worden ontvangen door de pastoor die alle bezoekers de hand schut. Ook mijn hand grijpt hij vast en mompelt iets onverstaanbaars in het Frans. Een brede grijns, tanden ontbloot.
Sinds we weten wat kerkelijke gezagsdienaren allemaal hebben uitgevreten in het verleden kan ik niet objectief naar een pastoor kijken.
Gelukkig zong een mooi koortje mijn gedachten weg. Vrede op aarde.

24-12-2013

Bonjour

Laatst was ik weer even bij onze zuiderburen. Bij de bakker, in het café des Sports, en zelfs in de supermarché, overal werd ik begroet met 'bonjour madame'. En bij elk afscheid was steeds opnieuw te horen 'au revoir madame' of 'au revoir monsieur'. Vrolijk en zeer welgemeend. Een groot verschil met wat op onze breedtegraad tegen elkaar wordt gezegd. Als er al iets wordt gezegd! 
Heimwee naar welgemeende aandacht. Het is natuurlijk ook de tijd van het jaar voor heimwee en nostalgie.

 

 

Met dank aan W.

16-12-2013

Duidelijk

Moet er duidelijk en helder geformuleerd worden, dan spreken we van Jip-en-Janneke taal. Taal bedoeld voor kinderen. Tegenwoordig dus ook voor volwassenen, zowel mannen als vrouwen.

Sinds kort is een mannelijke variant te horen, 'boerenlullen taal'. Steviger dan Jip-en-Janneke maar blijkbaar nog steeds van een eenvoudig niveau.

Hoe gaan we de vrouwelijke variant dan noemen?

13-12-2013

Retro

Een leuk woord, retro. Onder deze noemer komt alles (in elk geval veel) uit de jaren vijftig, zestig en zeventig weer terug op de markt. De jongeren (her)ontdekken het verleden. Haardracht, kleding en huisraad. Geen diensten.

Toch is ook daar nu een voorbeeld van. In de jaren zestig reed de SRV-wagen rond. Een concept bedacht door Cor Boonstra! Later een verlicht Philips-directeur). De keten werd in 1995 opgeheven.

Toch past het concept weer helemaal in deze tijd. Waar Albert Heijn Albert.nl op de markt heeft gezet, kan de winkelwagen van Cor zo weer terug de straat op onder de naam Home Service.

 

Service bieden. Dat is pas retro! Hopelijk wordt klantgerichtheid snel weer (her)ontdekt in de markt.

07-12-2013

Kerstboom

De noordwesterstorm levert dit jaar onze kerstboom. Op weg naar huis vind ik een tak van bijna 4 meter lang. Zonder nadenken pak ik hem op en loop verder. Nieuwsgierige blikken volgen mij. Een buurvrouw die juist komt aanlopen vraagt verbaasd of ik echt die boom mee naar binnen neem. Het wordt onze kerstboom, meld ik haar. Dat snapt ze niet.

Hoe kan die tak een kerstboom worden, zie ik haar denken. Ik zal haar het resultaat binnenkort laten zien. Ideaal voor kleinbehuisden overigens! Je hangt gewoon een kersttak aan het plafond.

05-12-2013

Normaal

Stoned en wat baldadig spelend met zijn skateboard wacht hij op zijn vriend, die staat te pinnen met een joint in zijn rechter mondhoek. Zelf wacht ik op R die ook geld nodig heeft.

"Bent u wel 100%" vraagt de skateboarder mij en hij wijst op zijn hoofd. "Ik bedoel er niks mee, hoor. Het is niet beledigend bedoeld". Even weet ik niets te zeggen maar dan antwoord ik: "Wie wel?"

Daar had hij niet van terug.

30-11-2013

Beleving

Tijdens vakanties of uitstapjes is het een beleving om naar de film te gaan. Soms zijn het de mensen (India) die het bijzonder maken. Soms de taal (Hongaars). Een enkele keer het gebouw (Boedapest). Dit keer is het de zaal. “De nieuwe wildernis” gezien in Kampen. Deze bioscoop is uniek door de zeer ruime zitplaatsen (benen languit) met een tafeltje met een lampje vastgemaakt aan de stoel van de rij ervóór. Op het tafeltje een rode knop zodat je ook tijdens de film de bediening kan vragen een drankje te brengen. Dat is nog eens service.

Een bioscoopje pikken in een onbekende stad is een beleving. Zelfs in Kampen.

25-11-2013

Smartlap

Een aantal jaren geleden is de Mariakapel in Utrecht verbouwd tot kroeg. Een kroeg die in het hart der stad ligt, vlak achter de azijnfabriek, Hoog Catharijne. Nu wordt er heilig bier geschonken. Heel veel verschillende soorten bier. Dit biercafé is verkozen tot beste kroeg van het jaar. Wat de selectiecriteria zijn geweest om tot winnaar te worden gekozen is niet bekend. Akoestiek heeft blijkbaar niet meegewogen. Maar het is inderdaad een leuk café waar nooit zitplaats is als ik er naar binnen wil. Nu ze deze hoogste titel hebben behaald, zal het nog moeilijker zijn een plekje te bemachtigen.

De dreiging van het aan succes ten onder gaan, ligt op de loer. Een smartlap in wording.

23-11-2013

Pit

Voor het eten vandaag staat er een zakje pruimen zonder pit op het boodschappenlijstje. Bij het bereiden van de maaltijd constateer ik dat R een zakje pruimen met pit heeft meegebracht. Vervelend maar overkomelijk. Toch is het even onderwerp van gesprek. "Er staat duidelijk op het pak zonder pit" is zijn commentaar. Inderdaad met grote letters staat er 'unpitted' en met kleinere letters eronder 'pruimen met pit'.

Dagelijks spreekt R Engels om te kunnen communiceren met zijn internationale netwerk. Hij beheerst deze taal dan ook uitstekend. Maar hier heeft hij toch wat geleerd. 'Pitted' betekent dus gepit, van pit ontdaan. 'Unpitted' niet gepit, dus met pit. Het is maar dat u het weet!

22-11-2013

Doerak

woedend wordt Kat op straat gezet. Ik zie nog net hoe B. driftig haar voordeur dicht smijt. Kat rekt zich uit. Strekt eerst z'n linkerachterpoot en dan z'n rechter. Gaapt erbij. En likkebaardt. Veegt tenslotte met een voorpoot z'n bek en snorharen schoon. Zo! Heeft dat even lekker gesmaakt.

"Een doerak is het", had B. gezegd. Getergd vertelde zij een paar dagen terug dat Kat vaak het moment afwacht dat B. het huis verlaat. Dan vliegensvlug bij haar over het tuinmuurtje klimt, via het luikje naar binnen glipt en vervolgens doodleuk het hele bakje leeg vreet van haar Poes, die niet zo jong meer is.

B. is kennelijk vanmiddag wel thuis en heeft Kat op heterdaad betrapt.

Traag steekt Kat nu de straat over, naar zijn eigen baasje. 'Es kijken of daar nog iets te halen valt.' Zo'n blik. Een echte doerak dus.

page loading