Spritsjes nieuws archief 2014

30-12-2014

Oliebollen

Het is razend druk in de stad. Half Nederland lijkt op de been. Bij het oliebollen-verkooppunt staan de oliebollen en appelbeignets in een u-vorm uitgestald. Aan drie kanten staan klanten te wachten. De twee verkopers missen het overzicht en er ontstaat een ruzieachtige sfeer. “Nee, wij zijn aan de beurt. U helpt alleen aan die kant”, beweert een oudere man luid. Zo te zien zou hij de oliebollen beter niet kunnen kopen. De jonge verkoopster weet zich niet goed raad en schiet in de verdediging, ook op duidelijke toon. Haar oudere collega legt, heel even, haar hand zacht op haar schouder.

Waarom allemaal zo gestrest? Wat maken die 5 minuten wachten nou uit?

Wij lopen door, die oliebollen komen later nog wel. Hoewel, misschien is het voor ons ook beter om ze niet te kopen.

28-12-2014

Bewijs van een uitbundige kerst!

27-12-2014

Spraakmaker

Een eigen nieuwjaarswens. Het is een traditie die ik samen met R (met veel plezier) in stand houdt. R wil altijd een politiek statement, ik iets positiefs. Dat botst met regelmaat. Een spraakmaker, dat is wel ons gezamenlijk doel. Dat lukt, heel soms.

Dit jaar komt de tekst zonder gebakkelei tot stand. Eigenlijk is dat wel jammer want zonder spanning geen creatieve kwaliteit. Zonder wrijving geen glans, zonder gevecht geen vrede.
Een spraakmaker dit jaar? Oordeel zelf.

23-12-2014

Spierpijn

Aerobics is uit, Zumba nog vol in de belangstelling, Yoga is weer hot, Pilates op zijn retour. Nu ik dagelijks wat minder beweging krijg, ben ik op zoek naar een passende manier om fit te blijven. In de sportscholen zul je mij niet snel vinden. Ik voel er me niet op mijn gemak tussen die jonge strakke lijven. Onlangs leerde ik iemand kennen die thuis kleinschalig Pilates geeft en ik meld me aan voor de proefles. Na deze les trek ik de conclusie dat Pilates niet meer of minder is dan ouderwetse grond-gymnastiek. Nu loop ik met spierpijn rond en constateer dat mijn lijf deze oefeningen blijkbaar kan gebruiken.

Een goed voornemen voor 2015?

19-12-2014

Verharding
Een oud woord met een nieuwe betekenis: verharding. Op TV zie ik een man door een stadswijk lopen. Hij wijst ons op de huizen met voortuintje. Negen van de tien voortuintjes zijn betegeld. Van welk deel ook de achtertuin er zo bij ligt, meldt hij niet. Dit is slecht voor het klimaat, stelt hij. "De verharding zorgt voor een stijging van de temperatuur in de stad van 8 tot 9 graden. Ook kan het regenwater, dat tegenwoordig vaak met bakken naar beneden komt, niet de grond in. Het stroomt rechtstreeks naar het riool, wat weer tot overstromingen in de stad leidt". Kortom, iedereen wil een huisje met een tuintje. Maar tuinieren, ho maar! Dat is wat hij zegt.
Kom op, ontharden die boel. Gooi er een leuk tuinprogrmma op RTL4 tegenaan, gesponsord door Intratuin en alles komt goed.

 

15-12-2014

Doodzonde

Het is altijd verdrietig wanneer een geliefd persoon komt te overlijden. Betreft het de dood van iemand die beroemd of algemeen bekend is, dan liggen draaiboeken klaar, trekken de media alle register open om een necrologie te schrijven.

Een enkele keer gebeurt het dat de betreffende persoon helemaal niet overleden blijkt te zijn. Een enorme blunder van de redacteur. Soms echter blijkt het een hoax, is het  bericht bewust in de social media geplaatst. 

Een hoax over een overlijden is een doodzonde!

11-12-2014

Opgelost

In de zomer zal het ongetwijfeld lekker zijn, even een frisse neus halen en een paffie doen. Maar in deze tijd van het jaar benijd ik de rokers niet. Met een beetje mazzel is er een plekje met een verwarmingslamp ingericht, maar vaker nog is het een kale koude bedoening. Wanneer je dan van de baas ook al niet voor de deur mag staan, schuil je van armoe in een tochtige fietsenhok.

Mensen stoppen niet met roken omdat ze buiten moeten gaan staan. Bied als werkgever of als schoolleiding deze groep ook een prettige pauze aan door het inrichten van een speciale rookruimte, is mijn advies.

Zijn ze ook meteen van het probleem verlost dat de regels niet worden opgevolgd. En de rotzooi van al die peuken voor de deur, ook opgelost.

07-12-2014

Uitje

Een spiksplinternieuwe donkerblauwe touringcar staat geparkeerd aan de singel. Geen knallend opschrift van SRC-reizen, Munckhof of OAD (sorry, kan niet meer!). De chauffeur loopt langs de bus naar achteren en doet de klep van de laadruimte open. Gefascineerd kijk ik toe, want hij klapt een soort brancard naar buiten. Dan lees ik 'uitvaartbus' dat met een bijna onopvallende letter op de deur is aangebracht. Nou snap ik ook de stemmige kleur van de bus.

Leuk. Je maakt een uitje van je uitvaart!

03-12-2014

Happy Socks

Het is medio 2013 wanneer de vrolijke gekleurde mannensok doordringt bij het grote publiek. Zeeman adverteert er zelfs mee. In de Bijenkorf is de sok dan te koop onder de naam Happy Socks.

De fabrikant van dit gelukkige merk heeft zich echter niet laten beperken door de merknaam. Een mooi voorbeeld van 'out-of-the-box-denken'.

Word je niet vrolijk van die kleuren?

29-11-2014

Rolkoffer

Venetië gaat het gebruik van rolkoffers verbieden. Teveel herrie maar ook teveel beschadigingen door deze mitrailleurs. Want zo wordt het geluid ervaren.

Kijk dat is lef! Een stad die afhankelijk is van de 25 miljoen toeristen per jaar verbiedt ze. Koffers op luchtbanden of rubber, dat is de oplossing. Of een rugzak natuurlijk.

Ik snap die Venetianen wel. Wanneer ik om 06:00 's ochtends wakker wordt van zo'n mitrailleur die naar het station rolt, ben ik ook niet blij.

Overigens wel goed voor de economie, al die koffers die geleidelijk vervangen moeten worden. Want na Venetië komt Rome, Parijs, Londen, New York. En Utrecht natuurlijk.

page loading